Gravid artikler

Tips til dig
_i2a3798_mobile

Sådan forbereder du dig til fødslen

Det er selvfølgelig rigtig nok, at man har født børn siden tidernes morgen, og det er noget, som kroppen er skabt til at kunne klare. Men det er samtidig en af de mest krævende opgaver, man kan udsætte en krop for. Hvordan forbereder man sig så bedst muligt inden fødslen?

Tips til dig
libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Graviditetsgener - hele listen

At vente barn er en fantastisk oplevelse med masser af fantastiske stunder: det første lille spark, spændingen ved, at livet skal forandres, eller fascinationen over, hvad kroppen kan! Men uanset hvor vidunderligt det på mange måder er, så kan en graviditet også indebære konstant kvalme, akut tissetrang eller en forvirret gravidhjerne.

Tips til dig
libero_brand-launch_newborn_mobile

Indkøbsliste til din baby - hvad skal man have til en nyfødt baby?

Hvad har en nyfødt egentlig brug for, og hvilke babyting er praktiske at have, når I kommer hjem fra sygehuset? Vi ved godt, at det kan føles som en jungle. Derfor har vi skrevet en tjekliste med ting til baby, der kan være praktiske at have derhjemme lige i starten.

Tips til dig
bond_to_baby_teaser

At knytte sig til barnet i maven

For barnet er tilknytningen vigtig for at overleve, men hvordan fungerer det egentlig, når det er omvendt – når en vordende forælder udvikler følelsesmæssige bånd til barnet i maven?

Tips til dig
partner_pregnant_teaser

Partner til gravid

Den fysiske belastning, der er forbundet med en graviditet, kan man af gode grunde ikke dele, men der er en hel del, man kan gøre, for at graviditeten skal blive en fælles oplevelse og noget, man klarer sammen.

Tips til dig
preg13528_mobile

Træning og motion under graviditeten

Hold for gravide eller din almindelige træning i træningscentret får dig ikke kun til at have det bedre lige nu, men kan også være en hjælp, når du skal føde. Næsten al motion er god, men der findes nogle ting, du skal huske på eller undgå.

Tips til dig
pack_teaser

Pak din hospitalstaske – den ultimative pakkeliste

Hvornår skal man pakke hospitalstasken, og hvad skal man have med til fødslen? Vi har lavet en pakkeliste med det, der kan være en god idé at have med – og hvad du måske ikke har brug for ...

libero_tomorrow_project_09_mobile

Flyve og rejse som gravid

Man plejer sagtens at kunne rejse, når man er gravid, men en voksende mave kan naturligvis gøre rejsen lidt ekstra ubehagelig og besværlig. Derfor er det en god idé at planlægge omhyggeligt og få styr på sikkerheden, fx hvordan sikkerhedsselen skal sidde, når man er gravid, eller hvor langt ind i graviditeten man har lov til at flyve.

preg13297_mobile

Tips til ventetøj

Det lyder måske ikke så fristende at skulle købe en helt ny opsætning af ventetøj – hverken med hensyn til tegnebogen eller miljøet. Men der er faktisk mange ting i garderoben, som også kan bruges under graviditeten – her giver vi dig tips til det, og hvilket tøj det faktisk kan være en god idé at investere i.

essity7542_mobile

Fødsel under corona - hvad gælder?

Risikoen for at man ikke må have sin partner med ved fødslen gør mange nervøse lige nu. Specielt hvis man er førstegangsfødende, kan man blive meget nervøs for, om man ikke må have sin partner ved sin side. Men hvad er det egentlig, der gælder? Må partneren være med, og er der risici ved at være smittet med COVID-19, når man føder? Vi har talt med jordemoder Nina Sepstrup, der forsøger at besvare de mest almindelige spørgsmål om, hvad der er gældende. Videns grundlaget ændrer sig hele tiden, og Ninas svar nedenfor tager udgangspunkt i det, vi ved lige nu.

pain_relief_teaser

Smertelindring under fødslen

At føde er ikke en dans på roser, men derimod en oplevelse, som – uanset hvordan man vender og drejer på det – kommer til at indebære smerte. Der er dog ikke nogen grund til at have mere ondt end højst nødvendigt, hvis man ikke vil. Derfor kan det være godt at få styr på forskellige typer smertelindring og bedøvelse, der kan bruges i forbindelse med en fødsel, inden den store dag!

doulabild2_mobile

Føde med doula

Egentlig har de altid været der – de kvinder, der har erfaring og viden, og som har hjulpet til ved fødsler gennem historien. Nutidens doula (fødselshjælper) er en støtte for hele familien under fødslen og ofte også en vigtig person under graviditeten.

giving_brith_four_phases_teaser

Fødslens fire faser

Hvornår er den rigtigt i gang? Gør det ondt hele tiden? Er man ikke klar, når barnet er ude? I de forskellige fødselsfaser arbejder kroppen på forskellige måder – her gennemgår vi, hvad der sker og hvornår.

190912_libero_nb2_226_mobile

Føde hjemme

Interessen for hjemmefødsler er steget de seneste år, og i Danmark har alle en lovsikret ret til at føde hjemme. Men der er selvfølgelig en del ting, der er vigtige at vide, hvis man overvejer en hjemmefødsel.

givingbirth_positions_teaser

Fødestillinger

Ligge i et badekar, sidde på en bold eller stå på alle fire? Hvilken fødestilling er egentlig den bedste? Lyt til din krop, se, hvad der føles behageligt, og bed jordemoderen om råd!

cesarean1_teaser

Fødsel ved kejsersnit

Et kejsersnit kan enten være planlagt eller blive udført som en akut operation, hvis fødslen ikke går som planlagt.

libero_brand-launch_ultrasound_mobile

Gravid med tvillinger

Når man får at vide, at man venter tvillinger, plejer det at komme som en stor overraskelse. Følelser som glæde, uro, spænding og forundring når måske at passere, inden man forstår det hele.

essity7711_mobile

Er jeg gravid? Liste over graviditetstegn

Hvor tidligt kan man se en graviditet, og hvordan føles det? Nogle siger, at de kunne mærke symptomer på graviditeten med det samme, mens de fleste andre ofte ikke kan mærke noget de første par uger. Men hvis man er gravid, hvilke symptomer får man så? Her viser vi en liste over almindelige og tidlige tegn på graviditet.

190919_libero_image_428_mobile

Snus og rygning under graviditeten

De fleste er nok klar over, at rygning også er skadeligt, når man er gravid – ikke bare når man selv ryger, men også når det gælder passiv rygning. Men vidste du, at der er nøjagtig lige så mange risici forbundet med at bruge snus under graviditeten?

premature_teaser

For tidligt fødte børn – præterm fødsel

Omkring 6,5% af danske børn, bliver født for tidligt, altså inden 37. graviditetsuge. De fleste af disse små babyer udvikler sig helt normalt og får ingen varige problemer. Prognosen afhænger af graden af præmaturitet.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Vitaminer, mineraler og folinsyre

D-vitamin, folinsyre, jern og calcium – listen med de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for, kan gøres lang, især når den skal skabe et lille barn. Man kommer langt med en varieret kost, men det kan alligevel være svært at få den rigtige mængde af nogle stoffer. Her ser vi nærmere på, hvad der er vigtigt at vide.

essity6955_mobile

Tips til sund kost, når man er gravid

Der er mad, som er ekstra god for gravide, men det her med at spise for to er en gammel myte – uanset hvor sund mad, man spiser.

essity7711_zoomed_mobile

Hjælp, jeg er gravid!

En positiv graviditetstest i hånden, et hamrende hjerte i brystet og en svimlende fornemmelse i maven! Det er starten på en lang, spændende, sjov, krævende og fantastisk rejse – en rejse, der forandrer livet. For hver gang et barn fødes, fødes der også en forælder.

miscarriage_id53_teaser

Spontan abort

Uanset årsag og længden på graviditeten er en spontan abort som regel en svær oplevelse for dem, der bliver ramt, og det er også forskelligt, hvor lang tid det tager at bearbejde sorgen.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Spise vegetarisk som gravid

At være vegetar eller veganer og gravid er ikke noget problem, hvis bare man sørger for at spise det, man selv og barnet i maven har brug for!

essity7466_mobile

Jernmangel hos gravide

Træt? Forpustet? Omkring 20 uger henne i graviditeten? Så lider du formentlig af jernmangel.

190919_libero_image_394_mobile

Når du skal vælge drenge- eller pigenavn

Oscar, Freja, Valdemar, Asta, Amir ... At vælge navn til sit barn er spændende, udfordrende og nogle gange næsten umuligt. Det skal i mange år fremover kunne tåle slitage fra irriterende forældre og bedste venner. Men du skal ikke lade dig stresse … Her får du nogle tips, som måske kan hjælpe.

nausea_teaser

Gravid og kvalme? 13 tips til at lindre

Langt over halvdelen af alle gravide får kvalme under graviditeten, især om morgenen. Ofte starter det efter omkring en måned. Cirka tre måneder henne plejer det at gå over igen. Men nogle få kvinder har kvalme og kaster op under hele graviditeten.

essity6339_mobile

Gravid og nervøs for Covid-19?

Er jeg i risikogruppen, kan det være farligt for barnet, og hvad skal man være opmærksom på som partner? Her har vi samlet vigtig information om, hvad der gælder for den der er gravid og rammes, eller er nervøs for at blive ramt, af sygdommen COVID-19, der forårsages af det nye coronavirus.

libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Farlige sygdomme for gravide

De fleste bakterier og vira kan ikke skade barnet i maven, og infektioner, der er rigtigt farlige for gravide, forekommer heldigvis meget sjældent. Men der er nogle undtagelser, det kan være godt at kende til.

first_midwife_teaser

Første besøg hos jordemoderen

Så var der et plus på graviditetstesten, og barnet i maven er et herligt og spændende faktum – næste skridt er at bestille tid hos din egen læge, så du kan blive indkaldt til dit første jordemoderbesøg.

preg13566_mobile

Smertestillende og gravid

Selv en gravid krop kan blive syg, og nogle gange så meget, at man kan have behov for at tage medicin. Da kan det være godt at vide, at der findes forskellige typer håndkøbsmedicin, man bør undgå. Her gennemgår vi de mest almindelige, hvordan man kan tænke med hensyn til medicin generelt, når man er gravid, og hvad der gælder for naturlægemidler.

190918_libero_image_917_mobile

Sovestillinger, når man er gravid – sove på ryggen eller ligge på maven?

Bør man sove på maven, ryggen eller siden, når man er gravid? Hvad gør man, når man bruger den halve nat på at finde en behagelig stilling? Vi gennemgår forskellige sovestillinger og giver de bedste tips til, hvad man kan gøre, hvis man som gravid sover dårligt.

preg13566_mobile

Bækkenløsning og lændesmerter som gravid

At have ondt i ryggen under graviditeten er normalt, mange gravide får både smerter i lænden og ondt i bækkenet. Men der findes råd der kan lindre.

birthstart_teaser

Tegn på fødsel?

Hvordan starter en fødsel egentligt? Der findes mange ting, man ofte ser efter, men det findes kun et sikkert tegn på fødsel.

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Hvad sker der, når vandet går?

Hovsa! Vandet er gået … I filmene begynder det altid med, at vandet plasker ud, så kommer veerne, og lidt senere kommer barnet. Men i virkeligheden er det ikke rigtig så enkelt. Langt fra altid begynder en fødsel med, at vandet går – som regel er det rent faktisk lige modsat, og den fødende har haft veer et stykke tid, når vandet endelig går.

libero_recruitment_2021_5_kneeling-pregnant-woman-with-pain_mobile

At gå over tiden – alt om hindeløsning og igangsættelse

Føles det som om, at dagene efter den forventede nedkomst slæber sig af sted? Selvom vinduerne aldrig har været mere rene, og indtagelsen af chili er begyndt at gå lidt over styr? Så kan det være rart at vide, at det er helt normalt at føde alt fra tre uger før til to uger efter den forventede nedkomst. Det er kun ca. fem procent, som faktisk får deres barn på den ”rigtige” dag.

essity7511_mobile

Huden og håret under graviditeten

Strækmærker, akne og pigmentforandringer ... eller graviditets-glow og kraftigere hår? Både huden og håret kan forandres radikalt under graviditeten – i en positiv eller negativ retning.

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Fosterbevægelser – hvor ofte skal barnet bevæge sig?

Fra følelsen af små sommerfuglevinger, som blafrer lidt let til regulære gymnastiktimer. Alle børn er forskellige, og det samme gælder, hvordan de bevæger sig under deres tid inde i livmoderen. Men den, der er gravid, kommer før eller senere til at mærke fosterbevægelser fra det lille væsen i maven.

190919_libero_image_428_mobile

Fosterdiagnostik – ultralydsscanning og blodprøver

Mange vordende forældre ser frem til ultralydsscanningen. Når man får mulighed for at se barnet i maven, kan det få graviditeten til at føles lidt mere konkret. De rutinemæssige ultralydsscanninger er den mest almindelige del af den fosterdiagnostik, som langt de fleste får foretaget, men nogle gange kan der være grund til at foretage ekstra undersøgelser for at opdage eventuelle afvigelser hos barnet og sikre, at det vokser, som det skal.

_i2a4003_mobile

At få søskende - Råd mod misundelse

Du skal være forælder igen – stort tillykke! Denne gang er I flere, som venter barn, med det betyder ikke, at alle i familien synes det er lige sjovt. Her får du råd til, hvordan du kan forberede barnet på at have søskende.

birthfear_teaser

Fødselsangst

At være nervøs og urolig inden fødslen er almindeligt og en del af ens egen forberedelse. Men for en del bliver det så besværligt, at det påvirker hele graviditeten eller viljen til overhovedet at ville have børn.

pregnant_sick_teaser

Blærebetændelse som gravid

Blærebetændelse, også kaldet urinvejsinfektion, er en ret almindelig sygdom hos både børn og voksne. Men gravide har lidt større risiko for at blive ramt, og ja, det kan faktisk blive farligt for både den, der bærer barnet og for barnet i maven, hvis det ikke bliver behandlet.

libero_recruitment_2021_2_pregnant-woman-with-pain_mobile

Plukveer, fødselsveer og efterveer

Under graviditeten kommer man til at stifte bekendtskab med forskellige typer veer. Plukveer, fødselsveer og efterveer – men hvad er forskellen på dem egentlig? Her hjælper vi dig med at få styr på hvad, der er hvad, og hvordan de forskellige veer føles.

bloodgroups_teaser

Forskellig blodtype hos den gravide og barnet

Hvilken blodtype fostret får er arveligt og afgøres af de biologiske forældres blodtyper. Men det er ikke bare så enkelt, at barnet arver dem uden videre – blodtyper er derimod komplekse, og det sker nu og da, at barnet ikke har samme blodtype som sine forældre. Nogle gange kan det medføre problemer, hvis barnet har en rhesus negativ mor.

libero_recruitment_2021_1_pregnant-woman-with-iphone_mobile

Gravid: sygemelding eller arbejde?

Hvordan fungerer det med graviditetsorlov? Hvilke rettigheder har man i forhold til sin arbejdsgiver, når man er gravid, og hvordan er reglerne, hvis man er nødt til at blive sygemeldt? Her ser vi nærmere på, hvilke regler der gælder med hensyn til arbejde og graviditet.

libero_recruitment_2021_4_pregnant-couple-in-sofa_mobile

Sex og lyst under graviditet

Får du pludselig en enorm lyst til sex, eller bliver du helt mat bare ved tanken? Under graviditeten kan der ske hvad som helst med sexlysten – både for den, der er gravid, og for en eventuel partner. Det er ganske enkelt forskelligt, hvordan man reagerer på alle de forandringer, der sker både med kroppen og ens følelser.

Bugaboo-mobile

Hvilken barnevogn skal jeg vælge? Tips og råd

Denne artikel er udarbejdet i et betalt samarbejde med Bugaboo. 

Søskendevogn, duovogn, klapvogn, tvillingevogn, paraplyvogn, rejseklapvogn … Det er mildest talt en jungle at skulle navigere rundt i alle barnevognsudtryk. Men bare rolig. Vi har talt med vores venner hos Bugaboo, og de har hjulpet os med at gennemgå alt om klap- og barnevogne: hvad de forskellige modeller betyder, og hvad der er en god idé at tænke på, inden du bestemmer dig.

essity7355_mobile

Svangerskabsforgiftning - symptomer og behandling

Svangerskabsforgiftning er når den, der er gravid, får forhøjet blodtryk. Ud over det høje blodtryk, så er det mest almindelige tegn på præeklampsi, som det også kaldes, at der dukker protein (æggehvidestof) op i urinen.

libero_brand-launch_ultrasound-close_mobile

Graviditetssukkersyge – symptomer og tegn

Er du bekymret for dit blodsukkerniveau? Når man bærer et barn, vil kroppen have stadigt mere insulin, hvilket kan medføre, at den gravide kan få en særlig form for sukkersyge, nemlig graviditetssukkersyge. Men du behøver ikke blive bekymret – det holder jordemoderen øje med.

givingbirth_2_teaser

Hvad sker der på fødegangen?

Nu er barnet på vej! Grib taskerne, og sæt kursen mod fødestedet. Efter de mange måneders venten er tiden endelig inde.

birthsupport_teaser

Sådan bliver du en god støtte under fødslen

Hvor ondt gør det? Hvor længe varer det? Og hvad forventes du at gøre? Spørgsmålene før en fødsel er ofte mange, også for den der skal stå ved siden af.

food_to_avoid_teaser

Hvilken mad skal man skal undgå som gravid?

Hvad bør man ikke spise, når man er gravid? Og hvordan var det nu med kaffe? Og hvad er listeria? Her kan du læse om kost for gravide og især, hvad man bør undgå, når man er gravid.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Spise fisk som gravid?

Fisk og skaldyr indeholder masser af de næringsstoffer, som du og dit barn har brug for. De indeholder blandt andet vigtige fedtsyrer, som er af afgørende betydning for udviklingen af barnets hjerne. Men nogle fisk kan indeholde miljøgifte, så det gælder om at vælge med omhu.

pregnant_sick_teaser

Gravid og maveinfektion

At få en maveinfektion eller blive madforgiftet er aldrig sjovt, men det er nok endnu værre, når man er gravid. Det kan være rart at vide, at det i langt de fleste tilfælde ikke er farligt for barnet i maven.

essity7711_mobile

Alkohol og graviditet

Man ved, at alkohol kan give skader på det ufødte barn – det er der meget forskning, der viser. Men hvordan bør man forholde sig til ”alkoholfrie” drikkevarer og alkohol i mad? Eller hvis man har drukket alkohol, før man vidste, man var gravid? Det ser vi nærmere på her.

essity6955_mobile

Er du gravid og har halsbrand? – her får du nogle tips, som hjælper

Halsbrand kan blive et problem, når barnet vokser og optager mere plads i maven. Det kan være lidt træls, selvom det ikke er farligt, så her kommer der nogle tips til lindring.

libero_brand-launch_ultrasound_mobile

Sædestilling og sædefødsel

Sædestilling – altså at barnet har vendt den lille numse nedad, når fødslen nærmer sig – er usædvanligt. Ca. 3 % af alle børn lægger sig sådan, og da er det meget almindeligt, at man bliver tilbudt et forsøg på at vende barnet for at se, om man kan få det til at vende hovedet nedad.